Category Archives: talkischeap

Touch N Go

Selamat melalui dan menikmati ibadah Ramadhan 1438H ini. InsyaAllah sama-samalah kita mendapatkan ganjaran yang ada terkandung di dalam bulan ini khasnya. Berita yang saya terima hari ini ialah mengenai kaunter pandu lalu isian semula kad Touch N Go yang secara hibrid berada di Plaza Tol yang dihentikan perkhidmatan isian semula bermula pada 22 Jun 2017 sehinggalan 2 Julai 2017.

Ini antara langkah yang di ambil oleh pihak berkenaan untuk menambahkan kelancaran kenderaan yang melalui Plaza Tol. Kenderaan tidak berhenti untuk membuat isian tetapi cuma berhenti untuk membuat sentuh dan bayar caj lebuhraya sahaja.

Apa jadi jika kad Touch N Go anda tidak mencukupi bakinya? Di dalam keratan akhbar atas talian ini (Baca di sini) atau (Baca di laman rasmi Touch N Go), tidak dinyatakan workaround ini. Walau bagaimanapun saya percaya, pihak PLUS telah menyediakan petugas-petugas yang akan merekodkan tunggakan sama ada secara bertulis atas pun secara elektronik. Jadi janganlah panik. Walau bagaimanapun, pastikan persediaan awal anda iaitu membuat isian semula di fasiliti isian semula yang ada. Dalam pemerhatian saya, boleh buat “topup” di sebarang 7Eleven (7E), Petronas terpilih, ATM terpilih. Menurut laporan akhbar, terdapat lebih 9200 lokasi isian semula.

Jangan panik! Isi awal!

Balik kampung dengan selesa.

TRIVIA.
Bermula pada 24 April 2017, semua lorong PLUS tidak lagi menerima wang tunai. Perlaksanaan penggunaan kad Touch N Go (atau SmartTAG)

Tips101. ABC dot untuk jinakkan anak anda

Cuti Sekolah? Alamak? Anak anda dah siap semua kerja sekolah! Apa lagi nak buat?

Anak saya yang sulung telah selamat dikhatankan seminggu yang lepas. Hari ketiga dah mula loncat-loncat. Hari kelima dah pakai seluar. Saya dulu… haishhh… sebulan belum betul baik lagi. Kemajuan dalam teknologi perubatan dan pembedahan nampak kebaikannya dalam pengamalan khatan. Anak saya dikhatankan dengan teknik laser. Ya, saya lihat semuanya sebab saya temankan dia. Eh! Itu cerita lain kali lah. Kali ini saya nak kongsikan dengan anda tips untuk selamatkan maruah anda dan supaya anda dapat kekalkan Chief and Command. 🙂

Kita beri anak anda kerja sekolah!

Jika anak anda baru-baru diperingkat sekolah rendah dan pra-sekolah, mari kita latih tulisan tangan alphabet mereka. Anda ada komputer dan pencetak? Ini lebih mudah. Muat turun font ABC dotted di sini. Kemudian reka dan cetaklah kerja-kerja sekolah untuk anak anda.

Screen Shot 2015-12-09 at 11.31.00 PM

Ya, anda perlu daftar sahaja dan muat turun percuma bahan-bahan yang diperlukan. Berguna untuk projek-projek pendidikan anak anda.

Jika anda ada idea-idea lain kongsikanlah. 🙂

Tips101. Komen atau Diskripsi Youtube dan hala kepada time frame yang spesifik

Anda tonton video di Youtube? Anda hendak komen dan rujuk kepada detik yang tertentu? Tak perlu nak jadi seorang programmer pun! Tak perlu nak belajar Javascript bagai atau kod HTML untuk berbuat begitu dah. Tak payah nak tinjau-tinjau Embedded option pun!

Komen dan link timeframe spesifik

Tadi saya komen satu video belakang tabir sesi fotografi. Saya hendak rujuk komen saya itu kepada detik time frame yang khas. Sebelum ini saya jumpa beberapa komen dan diskripsi di dalam Youtube dengan link time frame sebegitu. Saya bayangkan, aiseh kena kod html lah nih, apa ke pulak sintaks yang diperlukan.

Tetapi hari ini saya letak sedikit usaha dan buat carian. Buat suatu query (saya guna search engine duckduckgo, anda boleh guna google, bing, yahoo atau apa sahaja mengikut keselesaan anda) say terus jumpa satu video yang menceritakan pencarian maklumat yang sama seperti saya di https://www.youtube.com/watch?v=SRT9-yPkKig

Okay carian lain, saya jumpa di forum Youtube sendiri iaitu di https://productforums.google.com/d/msg/youtube/EeANt2tut_k/iJGwdLWRkq4J

Mungkin ramai juga yang try and error dengan menaip sahaja komen dan time frame yang mengikut format masa. Ya! betul lah tu. senang kan?

Ini saya rasa ciri yang bermanfaat kepada blogger di luar sana juga. Selamat meletak komen dengan ciri! Have fun… (jangan lupa komen kepada pos ini ya… biar semua orang tahu… biar semua orang hebat memberi komen membina dan dengan bergaya macam pro!)